Home » Училищна палитра

Училищна палитра

„ПОХОДЪТ НА КНИГИТЕ“

Във връзка с инициативата „Известни българи четат на деца” в кампанията „Походът на книгите”, организирана от Асоциация „Българска книга” в партньорство с Министерството на образованието и науката в Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Бръшляница, гост бе Валентина Атанасова – съвременна българска поетеса. Член е на Дружеството на плевенските писатели. Работи като библиотекар в читалище „Никола Ракитин“ в Плевен. Издадени книги:

„Неотменима среща“ (1991)
„Натежали тайни“ (1992)
„Мълчанието на тревите“ (1993)
„Знамение“ (1997)
„Проклятието на музите“ (1998)

Учениците слушаха с интерес и се включиха активно в дискусията, след многото прочетени стихове от нея.

ЧЕСТИТ 8 МАРТ!

Денят на жената-8 март  е празник на женската красота и интелект. Ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ поздравиха със стихове и песни дамите от с. Бръшляница, които празнуваха.  С положителни емоции и овации присъстващите на празника благодариха на учениците ни.

ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!

На 1 март в ОУ „Св.Св.Кирил и Методий“ – с. Бръшляница, учениците от начален етап посрещнаха Баба Марта. Тя им разказа легендата за мартеницата, кога и как се е създала тази традиция и защо се закичваме на този ден с бял и червен конец. От своя страна учениците я поздравиха със стихове, посветени на нея и подариха ръчно изработени картички. Накрая Баба Марта закичи всяко дете с мартеница.

ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА 151 ГОДИНИ ОТ ОБЕСВАНЕТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

И тази година на 19 февруари 2024 година с учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Бръшляница отбелязахме святото дело на Апостола на свободата.
Васил Иванов Кунчев – познат на всички като Васил Левски- български революционер, идеолог на българската национална революция, организатор и ръководител на българското националноосвободително движение.
Презентации в класовете, табла и състезание са част от инициативите за живота и делото на великия българин.

ОБЛАСТНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО 06. 11. 2023 – 10. 11. 2023 Г.

ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Бръшляница взе участие в областната седмица на четенето, провеждаща се в периода 6.11 – 10. 11. 2023 г. Учениците в училището взеха участие в много инициативи, свързани с насърчаване на четенето и грамотността. Седмицата приключи с участие на ученици от начален етап в четене, организирано съвместно от училището и НЧ „Просвета-1907“ – с. Бръшляница. Потопени в чудния свят на книгите учениците отгатваха гатанки, слушаха за приключенията на юнаци, търсеха поуките от басни и затвърдиха любовта си към книгите и четенето. Областната седмица на четенето остави у учениците много усмивки и чувство за удовлетвореност, но и разпали у тях жажда за още приключения в чудния свят на книгите.

Представителна изява на група за занимания по интереси с ученици от I клас – клуб „Знам и мога“ с ръководител Павлина Ганчева

Публичната изява на групата се проведе на 26. 05. 2023 г. от 12:20 ч. в класната стая на първи и четвърти клас в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Бръшляница, общ. Плевен. Гости на изявата – госпожа Веселинка Николова  – директор на училището и ученици от начален етап.

Първокласниците показаха своите знания като участници в движението, отговаряйки на въпросите от викторината „Движа се безопасно“. Демонстрираха уменията си да пресичат правилно улицата, като се съобразяват със сигналите на светофора и пътната маркировка.

Гостите бяха зрители на драматизацията на приказката „Болен здрав носи“. представена от учениците от I клас.

Участниците в групата поздравиха присъстващите с песента „Ало, ало, слънчице“, придружена с танц, с които пожелаха на всички весело и безгрижно лято.

Гостите на изявата имаха възможност да разгледат и предварително подготвената изложба с творби, изработени от учениците в часовете за занимания по интереси. Чрез своите изработки първокласниците демонстрираха своето творческо въображение, позитивна нагласа и умения за работа в екип.

Изявата завърши със състезание с хартиени самолети, изработени от участниците в клуб „Знам и мога“.

Представителна изява на група за занимания по интереси с ученици от II клас – клуб „Аз искам да знам“ с ръководител Веселка Василева

Публичната изява на групата се проведе на 02. 05. 2023 г. от 12:20 ч. в класната стая на II и III клас в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Бръшляница, общ. Плевен. Гости на събитието бяха директорът на училището – госпожа Веселинка Николова и ученици от класовете от начален етап.

Участниците в клуб „Аз искам да знам“ обобщиха и представиха своите знания чрез забавни кръстословици, състезания – посочване на вярно и грешно твърдение, доказаха своите умения за работа в екип и разкриха своите наблюдателност и любознателност.

ИНИЦИАТИВАПОХОДЪТ НА КНИГИТЕ“ 2023 ГОДИНА

За поредна година в рамките на инициативата „Походът на книгите“ от 3. 04. 2023 г. до 21. 04. 2023 г. училище ОУ“Св.Св.Кирил и Методий“ и НЧ“Просвета-1907″ проведоха съвместно събитието. Проведоха се инициативи като: „Малките читатели-посещение в местната библиотека“, „Приказката прочети и рисунка нарисувай ти“, „Най-добър и изразително четящ ученик“, „Моята нова книга“-табло, рисунки по любимо произведение и много други. Учениците се докоснаха до утройството и работата на библиотеката. Създаде се интерес и желание към четене на книги.

КОЛЕДА

Много приповдигнато настроение, коледна украса, приятни емоции, еуфория, вдъхновение. Учениците от ОУ „Св.Св.Кирил и Методий“ – с.Бръшляница посрещнаха Коледа на 23 декември 2022 година с много богата програма, подаръци и дарения от Германия.

Областна седмица на четенето и грамотността

Учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Бръшляница и децата от детска градина „Незабравка“ – с. Бръшляница заедно участваха в инициативата „Повишаване на грамотността и насърчаване на четенето – Областна седмица на четенето и грамотността“. На 23. 11. 2022 г. като гости на ДГ“Незабравка“ , нашите ученици помогнаха в оцветяването на избрани илюстрации от приказката „Житената питка“ на Ангел Каралийчев. Обсъждаха героите, събитията и поуката от приказката. Всеки участник преразказваше частта от приказката, с която е свързана неговата илюстрация.

УЧЕНИЧЕСКА ЕКСКУРЗИЯ ДО ГРАД ЛОВЕЧ

На 15. 10. 2022 г. ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Бръшляница организира ученическа екскурзия с учебна цел до гр. Ловеч. В нея взеха участие всички ученици от учебното заведение. При провеждането ѝ учениците и техните ръководители посетиха зоопарк Ловеч и Покритият мост над река Осъм, построен от Никола Фичев (Колю Фичето). В зоологическата градина учениците видяха много екзотични животни като лъвове, маймуни, тигри, едногърба камила, папагали, кралски фазан, индийски паун и др.

ОТКРИВАНЕ НА УЧЕБНАТА 2022/ 2023 ГОДИНА В ОУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ – СЕЛО БРЪШЛЯНИЦА

На 15. 09. 2022 г. в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Бръшляница тържествено се откри новата 2022/ 2023 година. Весела глъчка огласи училищният двор. Програма за тържественото откриване подготви госпожа Ганчева – начален учител. Госпожа Николова – директор на училището, поздрави всички ученици, учители и родители, като им пожела здраве, спокойна учебна година, ползотворно сътрудничество с родителите, по-висок успех на учениците и много нови проекти в училище.

Публична изява на група за занимания по интереси с ученици от пети клас – клуб „Откриватели“ с ръководител Стефка Петранова

На 13. 06. 22 г. от 13:30 ч., участниците в Клуб ,, Откриватели“ представиха пред учениците от 5, 6 клас, изготвените от тях презентации на теми: ,,Ще съществува ли Земята без Слънцето?“ и ,,Храната днес“, както и две табла на теми ,,Вода“ и ,,Нефт“.
Като гости на изявата присъстваха:
Директора на училището, преподаватели по учебни предмети и технически сътрудник.

Публична изява на група за занимания по интереси с ученици от втори клас – клуб „Знам и мога“ с ръководител Павлина Ганчева

Публичната изява на групата се проведе на 19.05.2022 г. от 12:15 ч. в класната стая на втори и трети клас в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Бръшляница, обл. Плевен. Гостуваха ни госпожа Веселинка Николова – директор на училището и учениците от началните класове.
Второкласниците поканиха гостите си на виртуално пътешествие из най-красивите кътчета на нашата родина България и презентираха пред тях нашите планини – Рила, Пирин и Родопи, а също и Черноморското ни крайбрежие с най-атрактивните туристически обекти за посещение и летен отдих в тях през предстоящата ваканция. Запознаха ги с възможните маршрути, правилата и необходимите аксесоари за приятна и безопасна лятна почивка.
Участниците в групата поздравиха присъстващите с песента „Ваканция“, придружена с танц, с които пожелаха на всички весело и безгрижно лято.
Гостите имаха възможност да разгледат и предварително подготвената изложба с творби, изработени от учениците в часовете за занимания по интереси, чрез които децата демонстрираха своето творческо въображение, позитивна нагласа и умения за работа в група.
Изявата завърши със състезание с хвърчила, изработени от участниците в клуб „Знам и мога”.

Публична изява на група за занимания по интереси с ученици от четвърти клас – клуб „Аз искам да знам“ с ръководител Веселка Василева

Представителната изява на групата „Аз искам да знам“ се проведе на 17.05.2022 година в класната стая на четвърти клас в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Бръшляница, общ. Плевен. Гости на изявата бяха госпожа Николова – директор на училището и ученици от началните класове. Учениците показаха какво са научили, своите умения за работа в екип, разкриха своята наблюдателност и отговорност решавайки кръстословици, верижки, откривайки „съкровища“.
На снимката: Публична изява на клуб „Аз искам да знам“

„ПОХОДЪТ НА КНИГАТА“ – 11. 04. – 15. 04. 2022 ГОДИНА

Каузата на Асоциация „Българска книга“ e за повишаване на интереса към четенето и функционалната грамотност сред подрастващите. Целта на кампанията е да повиши интереса към четенето на книги. ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Бръшляница активно участва в „Походът на книгата“ под формата на поредица от срещи, четения, драматизации. Основен партньор на училището е НЧ „Просвета-1907“ – с. Бръшляница, с което бе осъществена пъстра програма от литературни събития, които се проведоха в периода от 11. 04. 2022 г. до 15. 04. 2022 г. включително.

СВЕТОВНА СЕДМИЦА НА ПАРИТЕ 21-25. 03. 2022 Г.

От 21. 03 до 25. 03. 2022 г. в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Бръшляница се проведоха редица дейности за учениците във връзка с глобалната инициатива „Световна седмица на парите“. През цялата седмица се организираха различни ученически дейности, като: уроци, ролеви игри, презентации, състезания за информиране на подрастващите как да управляват личните си финанси, планиране на разходите, спрямо доходите, добра финансова култура. Инициативата е „Изгради бъдещето си! Отнасяй се умно към парите!“.

ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ТРЕТИ МАРТ

По повод 3 март – Национален празник на Република България ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Бръшляница , съвместно с НЧ „Просвета-1907“ представиха кратка програма с рецитал и песни по повод 144-та годишнина от Освобождението на България. Участие взеха ученици от училището и представител на НЧ „Просвета-1907“ -с.Бръшляница.

Световен Ден на розовата фланелка – Ден против тормоза в училище

В ОУ“Св.Св.Кирил и Методий“-с.Бръшляница , в сряда, 23 февруари 2022 г. се отбеляза Световният Ден на розовата фланелка- Ден против тормоза в училище. Фланелката и цветът символизират неприемането на тормоз и насилие в училище. Тази инициатива започва през 2007 г., когато две момчета в Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. Дейвид Шепърд и Травис Прайс измислят да подкрепят приятеля си, като купуват розови тениски и на следващия ден раздават на всички в училище, които дръзват да се включат. А те се оказали много. Всички ученици от училището участваха в инициативата. Изработиха постер, направиха рисунки, проведоха разговори , обединиха се около каузата-Да няма тормоз в нашето училище!

149 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

На 18 февруари 2022 година в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Бръшляница отбелязахме 149 годишнина  от гибелта на Васил Левски. Съвместно с НЧ „Просвета-1907“ – с. Бръшляница за Апостола на Свободата слова и стихове се изнесоха от учениците от начален етап и секретаря на читалището. На дело в полза на народа се посвещава  Васил Кунчев, останал в българската история под името Васил Левски. Основа на политическата идеология на Васил Левски е неговата вяра в естествените сили на българския народ.

КОЛЕДНА МАГИЯ В ОУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ – С. БРЪШЛЯНИЦА

Публична изява на група за занимания по интереси с ученици от четвърти клас – клуб „Аз искам да знам“
с ръководител Веселка Василева

Публичната изява на групата се проведе на 17. 06. 2021г. в класната стая на четвърти клас в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Бръшляница, общ. Плевен. Гости на изявата бяха г-жа Николова – директор на училището и ученици от началните класове.Учениците от клуб „Аз искам да знам“ обобщиха и представиха своите знания за човешкото тяло и грижите за здравето му чрез забавни игрословици и кръстословици, попълване на думи в изречение, посочване на вярно/ грешно твърдение.
Четвъртокласниците обясниха вредното влияние на никотина, алкохола, наркотиците. Посочиха причинители на заразни болести и средства за предпазване и лекуване. Предложиха здравословно.

Публична изява на група за занимания по интереси с ученици от втори клас – клуб „Знам и мога“ с ръководител Павлина Ганчева

Публичната изява на групата се проведе на 14.06.2021 г. от 13:10 ч. в класната стая на втори и трети клас в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Бръшляница, обл. Плевен. Гостуваха ни г-жа Веселинка Николова – директор на училището и ученици от началните класове.
Второкласниците поканиха гостите си на виртуално пътешествие из най-красивите кътчета на нашата родина България и презентираха пред тях нашите планини – Рила, Пирин и Родопи и Черноморското ни крайбрежие с най-атрактивните туристически обекти за посещение и летен отдих в тях през предстоящата ваканция. Запознаха присъстващите с възможните маршрути, правилата и необходимите аксесоари за приятна и безопасна лятна почивка.
Участниците в групата поздравиха присъстващите с песента „Ваканция“, придружена с танц, и пожелаха на всички весело и безгрижно лято.
Гостите имаха възможност да разгледат и предварително подготвената изложба с творби, изработени от учениците в часовете за занимания по интереси, чрез които децата демонстрираха своето творческо въображение, позитивна нагласа и умения за работа в група.

24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

Всяка година на този красив празник в разгара на пролетта , отбелязваме святото дело на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий, сътворили азбуката и дали правото на българите и всички славяни да се гордеят . 24 май е един от най-почитаните празници, не само от хората, които професионално имат отношение към образованието и културата, а от всички българи, защото е израз на нашата идентичност, на творческия ни заряд, на силата, на духовността, крепила ни в трудни времена и затова на тази дата всички ние гордо се обединяваме около езика, писмеността и вярата. На 24. 05. 2021 г. ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Бръшляница, съвместно с НЧ „Просвета – 1907“ и ДГ „Незабравка“ , представиха богата програма за отбелязване на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност пред местната общност в селото. Представени бяха стихотворения, песни, танци, приветствени слова към гостите и доклад за делото на Светите братя. Няма нищо по- красиво от високия дух и нищо по-силно от знанието! Нека не стихва жаждата ни за знания и духовно извисяване!

Представителна изява на група за занимания по интереси на Клуб ,,Забавен свят“ с ръководител Стефка Петранова

Представителната изява на групата се проведе на 28. 01. 2021 г. в компютърния кабинет на ОУ ,, Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Бръшляница, обл. Плевен. Първокласниците коментираха източниците на замърсяване на околната среда, включително и тези, за чието разграждане са необходими стотици години и как те влияят на здравето на растенията, животните и хората. Те обсъждаха колко е важно да се изхвърлят отпадъците разделно, за да могат да бъдат рециклирани и използвани отново. Демонстрираха умения за използване на отпадъчни материали за изработка на полезни и забавни предмети. По този начин учениците показаха, че отпадъците могат да получат втори живот под формата на интересна украса или забавни маски. Така малките природолюбители демонстрираха как можем да се грижим правилно за света, в който живеем. Учениците от групата представиха свои творби, които са изработвали в практическите задания на тема ,,В страната на сръчковците“. Чрез представянето им те демонстрираха въображение, творческа активност, екологична активност и умения за работа в екип.

НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО 16. 11 – 20. 11. 2020 ГОДИНА

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

СВЕТОВНА СЕДМИЦА НА ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОТО (16. 11. – 22. 11) 2020 г.

Световната седмица на предприемачеството се провежда от 13 години. Кампанията се е развила през годините от инициатива, която вдъхновява младите хора, до събитие, в което се включват предприемачи, инвеститори, политици и обществени структури, които заедно допринасят за растежа на икономиката и културата на различните страни. През учебната 2020/ 2021 година в нея взе участие със свои инициативи и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Бръшляница, като даде на своите ученици възможност да реализират своите идеи и покажат творческото си мислене. Учениците от начален курс се разделиха на два отбора, всеки от които изготви свое лого на инициативата „Храня се здравословно!“, а тези в прогимназиален се включиха в екологична дейност като почистиха училищния двор от отпадъци и нападали листа. Всички участници се забавляваха и ще си спомнят тази седмица на предприемачеството с усмивка.

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Училищни майски пролетни празници 2020 г.

Патронен празник на училищe ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Бръшляница, общ. Плевен

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Веселите букви

Честване на 3 март, ОУ „Св.Св.Кирил и Методий“ – с. Бръшляница, съвместно с НЧ „Просвета-1907“ – с. Бръшляница пред жителите на с. Бръшляница

С аромат на пролет

ПУБЛИЧНО СЪБИТИЕ „РОЗИТЕ НА БЪЛГАРИЯ“

„140 ГОДИНИ ПЛЕВЕНСКА ЕПОПЕЯ „

КОЛЕДЕН ДУХ

НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО

Завършване на ученици от I – IV клас – „За свят пълен с надежда, мир, светлина“

НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО УЧЕБНА 2019/2020 г.

ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Бръшляница.
Коледно ни е!

юни 2024
П В С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930